IMG_8451.jpg.jpeg

Aquae profundum

by Erik Jeor

Lyssna här: https://orcd.co/v71qzlr

Erik Jeor öppnar känslodörrar med tonsatta gamla böner

I en orolig tid kan lugn uppnås genom att läsa kyrkofädernas texter som kallar till reflektion och meditation. Erkände bildkonstnären Erik Jeor har nu satt musik till flera av dessa på det ambitiöst kontemplativa albumet ”Aquae profundum”.



Spela som en munk i ett kloster.” Det var en uppmaning som Erik Jeor gav till musikerna på nya albumet ”Aquae profundum”.Tagen ur sitt sammanhang kan den formuleringen möjligen se underlig ut. Men med vetskap om att artisten med detta åsyftade betydelsen ”spela bara det mest nödvändiga” blir det mer begripligt – och rentav logiskt om du har skivan ifråga i lurarna.

Med uppbackning från några av landets främsta musiker har Erik Jeor, även känd som bildkonstnär, spelat in en skiva som samtidigt lyckas vara mäktig och lågmäld. De sparsmakade men sofistikerade arrangemangen illustrerar perfekt texternas tema av reflektion.

Men så handlar det inte om vilka texter som helst.

På ”Aquae profundum”, latin för ”Vattnets djup”, har Erik Jeor tonsatt kyrkofädernas urgamla böner från mestadels 200–300-talet, skrivna av Augustinus, Origenes, Gregor från Nazians och, senare, vår egen Gunnel Vallquist. Och han har gjort det med en ensemble bestående av Jennie Abrahamson, Sara Isaksson, Goran Kajfeš, Per Texas Johansson, Andreaz Heden, Johan Graden, Konrad Agnas och Torbjörn Zetterberg. Var och en bidrog med sitt men en grundförutsättning för Jeor var de inblandades dragning åt det kontemplativa.

Sångerna är inte avsedda för stora katedraler eller offentlig ceremoni, utan för personlig meditation, i hörlurarna på bussen, i kapell och vardagsrum”, säger Erik Jeor. ”Texterna som skrevs i fornkyrkan står sig än. Deras resonans är tydlig. Arbetet handlar delvis om att förankra dessa texter i vår samtid. Hur kan liturgins språkdräkt bearbetas och tala till och beröra människor idag? När man läser författarnas biografier förstår man att de inte var perfekta, alltså helgon. Kanske är det så att texternas djup finns där just tack vare att omvändelse sker över tid och att kyrkofäderna gradvis vuxit i ödmjukhet och helighet? Det har varit skönt för mig att luta mig emot.

Erik Jeor började sätta musik till bönerna för tjugo år sedan, tog sedan ett uppehåll och återvände till dem för ungefär tio år sedan.”De här bönerna har så många olika känslolägen”, säger han, för att i nästa mening fånga skivans själva essens: ”Musik har en enorm möjlighet att öppna upp känslodörrar i oss som annars inte skulle öppna sig.”

Erik Jeor om sista låten på skivan, som är en tonsatt text av Proust-översättaren och akademiledamoten Gunnel Vallquist:

Det kändes självklart att låta Gunnel Vallquist bidra med en text. Texten är modern jämfört med de andra som är från urkyrkans tid. Musiken är också den från idag och innehåller mer rörelse än de andra. Låten är albumets sista, dess grande finale. Vallquists ord är från nu, men bär ett omisskännligt eko från de äldre texterna. Tidsrymden mellan dem är ofattbart lång, men det är samma tilltal från Gud till mig och dig, då som nu. Uppmaningen från en sky av vittnen, som dag för dag blir fler och fler, att acceptera hjärtats fattigdom är tidlös och gäller alltjämt. Att leva för den andre.

Streamade konserter under våren 2021:


Fridhemskyrkan, Stockholm 21.02.27 https://www.dramatix.tv/erik-jeor/x5sc2_s

Betlehemskyrkan, Göteborg 21.04.25 https://www.facebook.com/betlehemskyrkan/videos/2859487467635489

Sofia församling, Stockholm 21.04.24 https://www.facebook.com/sofiaforsamling/videos/130173552367536

Tyresö församling, Tyresö 21.05.08
https://www.youtube.com/watch?v=2Dvdug_vSPE

Press:

Saman Bakhtiari intervjuar Erik Jeor i P1 Kultur den 4e februari med anledning av nya skivan. Börjar vid 25:10 in i programmet: https://sverigesradio.se/avsnitt/1648217

Kyrkans tidning: https://www.kyrkanstidning.se/kultur/jag-behover-motet-med-det-heliga

Tidningen Dagen: https://www.dagen.se/kultur/2021/02/05/erik-jeor-pappas-paradgren-var-att-saga-som-det-ar/

Nöjesguiden: https://ng.se/recensioner/musik/erik-jeor-aquae-profundum

Utgiven med stöd från Kulturrådet



    This playlist is empty.