Double take
(In Swedish)
Erik Jeor’s utställning på Nordiska Galleriet i Stockholm består av en grupp målningar som fortsatt utforskar samspelet och energin mellan två till synes helt disparata redan existerande bilder. I sina nya verk ur sviten ”Double Take” utvecklar och förfinar han de överlappningar och omtolkningar av andra konstnärers verk han påbörjade med ”Icônes”.
I svitens tidigaste verk, ”Another Kind of Infinity”, målar han av Robert Mapplethorpes på sin tids extremt provokativa ”Man in polyester suit”. I Jeor’s verk förflyttas den fotografiska bilden av Mapplethorpes älskare Milton Moores kön till akvarell på papper där den möter kryptiska tecken ur outsider art-konstnären Melvin Ways kosmologiskt inspirerade bildvärld. I andra målningar närmar sig Erik Jeor verk av matematikern Leonhard Euler, verksam i Sankt Petersburg på 1700-talet och den schweiziske 1800-talsmålaren Robert Zünd.
Konstnären jämför sitt skapande med hur en discjockey vid mixerbordet medvetandegörs om att musik alltid kommer någonstans ifrån. Övergången från en låt och rytm till en annan skapar nya sammanhang, blir till något eget, till dj:ns signatur. ”Friktionen mellan två befintliga verk blir min utgångspunkt. Jag målar själva övergången i tunna lager på ett 300 grams papper”.
Själva måleriakten är explorativ. Trots ett långt förarbete blir den en undersökning där slutresultatet, hur de båda bilderna – Erik Jeor’s ”Double Take” – samverkar, i det längsta förblir oklart. Samtidigt beskriver han arbetet som reparativt. Medan han omsorgsfullt känner sig fram med penseln i transparent färg där alla spår av måleriet syns klarnar det varför en viss bild utövat en sådan dragningskraft. I avbildningens väsen ligger ett kontemplativt drag som konstnären bejakar: ”Att måla av är att iaktta under längre tid, att låta ögonen vandra omkring i motivet, att bli varse ting som inte märks vid första anblicken”.
När ett verk väl är färdigt ger det en aning om var nästa målning ska ta vid. Det blir en portal som vägleder Erik Jeor vidare in i ett djupt bildat, innehållsrikt och mångbottnat konstnärskap.
/Clemens Poellinger